İCRA İFLÂS KANUNU YÖNETMELİĞİ DERS NOTU

 İcra  İflas Kanunu



İcra ve İflâs Dairelerinde Tutulması zorunlu olan kayıtlar

 

Her icra ve iflâs dairesinde aşağıda gösterilen kayıtların elektronik ortamda tutulması zorunludur.

 

a) Esas kaydı.

b) Talimat kaydı.

c) Disiplin soruşturması kaydı.

d) Kasa kaydı.

e) Cezaevi yapı harcı kaydı.

f) Zimmet kaydı.

g) İcra dairesince alınan kıymetli evrak ve değerli şeylerin kaydı.

h) Posta mutemet kaydı.

ı) Muhabere kaydı.

j) Haciz takip kaydı.

 

A.    Esas Kaydı:

Elektronik veya fiziki ortamda gelen takip talepleri, ihtiyatî haciz ve tedbire yönelik isteklerin tutulduğu kayıttır. Yılsonunda sonuçlanmayan takip dosyaları, yeni yıl esas kaydına devir suretiyle kaydedilmez.

·         Yıl sonunda, gelen işlerden ne kadarının icra edildiği, ne kadarının takipsiz bırakıldığı ve ne kadarının yeni yıla devredilmiş olduğu ve devredilen dosyaların sıra numaraları Uyap’ta bir cetvel halinde rapor olarak gösterilir.

 

 

B)    Talimat Kaydı:

Başka yer icra ve iflâs dairelerinden gelen işlerle ilgili gönderilen talimat taleplerine ilişkin bilgilerin tutulduğu kayıttır.

 

C) Disiplin Soruşturması Kaydı:

İcra ve iflâs daireleri görevlileri hakkında yürütülen disiplin soruşturması ile ilgili tutulan kayıttır.

 

D) Kasa Kaydı:

Tahsilât ve reddiyat makbuzları karşılığında kasaya giren ve çıkan para için tutulan kayıttır.

 

Kasa Kaydında, Kasaya giren ve çıkan paraların mutlaka bir tahsilât veya reddiyat makbuzuna dayanması gerekir.

·         Hak sahipleri tarafından on yıl geçmiş olmasına rağmen başvurulup alınmayan paralar, Hazineye intikal ettirilip kayıtlarının karşısına açıklama yazılır.

 

E) Cezaevi Yapı Harcı Kaydı:

İcra ve iflâs dairesi tarafından tahsil edilen cezaevi yapı harcının tutulduğu kayıttır.

·         Cezaevi yapı harcı olarak tahsil edilen paralar, en geç Ertesi günü mesai saati sonuna kadar 93 üncü madde uyarınca Adalet Bakanlığınca uygun görülen bankalardaki hesaplara yatırılır.

 

F) ZİMMET KAYDI:

İcra ve iflâs dairesinden çeşitli mercilere gönderilen evrakın işlendiği kayıttır.

 

G) Kıymetli Evrak Ve Değerli Şeylerin Kaydı.

İcra ve iflâs dairesince alınan yabancı para, kıymetli evrak ve altın, gümüş gibi değerli şeylerin işlendiği kayıttır.

 

H) Posta Mutemet Kaydı:

İcra ve iflâs dairesi adına, posta ile veya kasa emanet hesabının bulunduğu banka haricindeki bankalara yapılan havale yolu ile gelen paraya ilişkin bilgilerin tutulduğu kayıttır.


  • ·         Posta mutemet kaydına kaydedilerek alınan para için,  aynı gün tahsilât makbuzu kesilir?

 

I) Muhabere Kaydı:

İcra ve iflâs dairesinden yazılan veya icra ve iflâs dairesine gelen ve yukarıdaki maddelerde düzenlenen kayıtlara işlenmesi gerekenler dışında gelen ve giden evrak ile başka yer icra ve iflâs dairelerine gönderilmek üzere verilen dilekçelere ilişkin bilgilerin tutulduğu kayıttır.

 

J) Haciz Takip Kaydı:

Haciz talebine istinaden haciz, teslim ve satış harcının yatırıldığı tarihlere göre işlendiği kayıttır.

 

  • Tevzi kriterleri Adalet Bakanlığı tarafından belirlenir

 

  • Mahkemelere ve icra ve iflâs dairelerine fizikî olarak verilen ve gönderilen her türlü evrak, elektronik ortama aktarılarak Uyap’a kaydedilir ve ilgili birime gönderilir.

  • Doğru ve güvenilir adlî istatistikler elde edilebilmesi amacıyla verilerin sisteme doğru, eksiksiz ve zamanında girilmesinden UYAP'a veri girişi yapan personel sorumludur.

 

  • İcra iflâs dairelerinde yapılacak sorgulamalarda vekil ile takip edilen dosyalarda, aynı konu hakkında Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek sürelerde sorgulama yapılması talep edilebilir.

 

  • 1.      Tutanak
  • 2.      Belge
  • 3.      Kararlar, bu üçü elektronik ortamda düzenlenir.


  • Teknik nedenlerle fizikî olarak düzenlenen belge veya kararlar, engelin ortadan kalkmasından sonra derhal elektronik ortama aktarılır.

 

  • Taraf veya vekilleri tarafından elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda 00:00’a biter.

  • Fizikî ortamda yapılan işlemlerde Mesai saati sonunda biter.

  • Herhangi bir sebeple takip dosyası bir başka makam veya mercie gönderildiğinde bu dosya yerine geçmek üzere Geçici bir dosya düzenlenir.

 

KARTONLAR

 

Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca icra ve iflâs dairelerinde aşağıda yazılı kartonlar bulundurulur:

 

a) Faizlerin çekilip maliyeye yatırıldığına ilişkin makbuz kartonu,

b) Zamanaşımına uğrayan paraların maliyeye teslim edildiğine ilişkin makbuz kartonu,

c) Disiplin soruşturması sonucunda verilen kararlara ilişkin karton,

d) Adalet müfettişlerince yapılan denetimlere ilişkin tavsiyeler kartonu,

e) Cumhuriyet savcılığı teftiş kartonu,

f) İhtiyaç duyulan diğer kartonlar

 

  • İcra tutanağı ve takip talebi tutanağın ilk sayfası takip talebini içerir.

  • Kambiyo senetlerinde ödeme emrinin düzenlenebilmesi için elektronik ortamda en geç 3 gün içerisinde belgenin aslının ilgili daireye ibraz edilmesi zorunludur. Aksi takdirde ödeme emri düzenlenmez.

  • Yazılı veya sözlü olarak yapılan talepler, itirazlar ve her türlü bildirim, süresinde ait olduğu tutanağa geçirilip ve altı tarih belirtilerek ilgilisi ve icra müdürü veya yardımcısı veya kâtibi tarafından imzalanmak suretiyle dosyasına takılır.

  •  Elektronik ortamda gelen talepler, itirazlar ve her türlü bildirim UYAP’ta kayıtlı dosyasına aktarılır.

  •  Taşınmazın tahliyesi veya taşınırın teslim etmesi 7 gün içerisinde yapılır.

  • Çocuk teslimi veya çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin icra emrine göre çocuk kaç 7 gün içerisinde teslim edilmesi gerekir.

  • Para borcuna veya teminat verilmesine ilişkin ilâm veya ilâm niteliğindeki belgelere dayanan takiplerde icra emrinde 7 gün içerisinde icra dairesine ait banka hesabına yatırılması veya teminatın verilmesi gerektiğini yazar.

  • İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte icra emrinde borcun 30 gün içinde icra emrini gönderen icra dairesine ait banka hesabına yatırılması gerektiğini yazar.

  •  Taşınır rehninin paraya çevrilmesi yolu ile takipte ödeme emrinde ödeme süresi 15 gündür. İtiraz süresi ise 7 gündür.

  • İpoteğin paraya çevrilmesi yolu ile takipte ödeme emrinde ödeme süresi 30 gündür.  İtiraz süresi ise 7 gündür.

  • Kambiyo senetlerine (çek, poliçe ve emre muharrer senet) özgü haciz yolu ile takipte ödeme emrinde ödeme süresi 10 gündür.

  • Kambiyo senetlerine (çek, poliçe ve emre muharrer senet) özgü haciz yolu ile takipte ödeme emrinde takibin dayanağı olan senet, kambiyo senedi niteliğini taşımıyorsa, 5 gün içinde icra mahkemesine şikâyet edilir.

  • İflâs yolu ile adî takipte borçluya ödeme emri gönderildikten sonra borçlu 7 gün içerisinde borcunu ödemediği taktirde alacaklı tarafından ATM’den borçlunun iflas kararını isteyebilir.

  •   Birinci haciz ihbarnamesi borçlunun hamiline ait olmayan veya ciro edilebilen bir senede dayanmayan alacak veya diğer bir talep hakkının veya üçüncü kişi elindeki taşınır bir malın haczi halinde, üçüncü kişiye gönderilir. Buna 7 gün içerisinde itiraz edilir.

  • Kendisine tebligat yapılan kimsenin 3 gün içinde istihkak iddiasına karşı itirazları varsa bildirmesi, aksi takdirde İcra ve İflas Kanununun 96 ve 150/g maddeleri uyarınca istihkak iddiasını kabul etmiş sayılacağı hususu da ihtar olunur.

  • Taşınırın açık artırma şartnamesi ve tutanağını icra müdürü tarafından imzalanarak mühürlenir.

 

Taşınırın ihale usulü MADDE 48/A

 

Açık artırmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla birinci artırma tarihinden on gün (taşınmazda 20 gün) önce başlanır. Elektronik ortamda teklif verme artırmanın tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer. İkinci artırmada ise elektronik ortamda teklif verme işlemi birinci artırmadan sonraki beşinci gün başlar. Beşinci günü takip eden en az on gün(taşınmazda 20 gün) sonrası için belirlenecek ikinci artırmanın tamamlanacağı günden önceki gün sonunda sona erer.

 

Elektronik ortamda verilecek teklifler haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin yüzde ellisinden(taşınmaz aynı)  az olamaz, teklif vermeden önce, haczedilen malın tahmin edilen kıymetinin yüzde yirmisi(taşınmazla aynı) nispetinde teminat gösterilmesi zorunludur. Elektronik ortamda teklif verebilmek için teminatın elektronik ortamda yatırılma işlemi, bu konuda UYAP ile entegrasyonu tamamlanan bankalar üzerinden yapılır.

 

Elektronik ortamda teklif verebilmek için Adalet Bakanlığınca hazırlanan sözleşmenin katılımcılar tarafından kabul edilmesi gerekir. Elektronik ortamda teklif verme süresi sonuna kadar en yüksek teklifi veren haricindeki katılımcılar elektronik ortamda yatırdıkları teminatlarını aynı usulle iade alabilirler. Ayrıca bu teminatlar artırma tamamlandıktan sonra icra ve iflâs dairesince de UYAP üzerinden iade edilebilir.

 

En yüksek teklif veren katılımcı, artırma sonuna kadar daha yüksek teklif verilmediği takdirde, teklifi ile bağlıdır. Elektronik ortamda teklif verme işlemi; en yüksek teklif miktarı belirlenmek suretiyle, bu miktara ulaşıncaya kadar başka bir teklif verildiği takdirde, kendi teklifinin belirtilen miktar kadar otomatik olarak artırılması talimatı verilmesi suretiyle de yapılabilir.

 

Bu talimatın süresi, talimatı veren katılımcının belirlediği üst sınıra ulaşmasa dahi, elektronik ortamda teklif verme süresinin sonunda biter. Birinci ve ikinci artırma icra memuru tarafından, ilanda belirlenen yer, gün ve saatte, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif üzerinden başlatılır.

 

Satışa çıkarılan mal üç defa bağırıldıktan sonra, elektronik ortamda verilen en yüksek teklif de değerlendirilerek, en çok artırana ihale edilir. Şu kadar ki artırma bedelinin malın tahmin edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve satış isteyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklar o malla temin edilmişse, bu suretle rüçhanı olan alacakların mecmuundan fazla olması ve bundan başka paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir.

 

Birinci artırmada, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı miktara ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır. İkinci artırmada, alıcı çıkmazsa veya bu maddede yazılı şartlar gerçekleşmezse satış talebi düşer.


  • Masaya ait hiç bir mal bulunmadığı takdirde tasfiyenin tatiline İflas idaresi karar verir.

  • Tasfiyenin tatili ilanında, ilândan itibaren alacaklılar tarafından 30 gün içinde iflâsa ilişkin işlemlerin yürütülmesinin devamı istenmediği ve gideri peşin verilmediği takdirde iflâsın kapatılacağı ihtarı yazılır.

  • Kasa kaydına işlenecek paralar için düzenlenen makbuz Tahsilât makbuzudur.

  • Reddiyat makbuzu: Kasa kaydına işlenen paraların reddinde doldurulan bir makbuzdur.

  • Tahsilat ve reddiyat makbuzları : UYAP Bilişim Sistemi üzerinden seri ve sıra numarası verilerek düzenlenir.

  • Harç tahsil müzekkeresi Düşünceler sütuna işlenilir.

  •  İcra ve iflâs dairelerince posta ile yapılacak tebliğlerde Tebligat Tüzüğünün 33 ve 75 inci maddelerinde belirtilen esaslara uygun ve sözü edilen Tüzükte tebliğ mazbatalı zarfın kullanılması zorunludur.

 

İcra Mahkemelerinde Tutulacak Tutulması zorunlu olan kayıtlar

 

İcra mahkemesinde aşağıda gösterilen kayıtların elektronik ortamda tutulması zorunludur.

 

a) Esas kaydı.

b) Değişik işler ve talimat kaydı.

c) Muhabere kaydı.

d) Kanun yoluna başvuru kaydı.

e) Duruşma günleri kaydı.

f) Zimmet kaydı.

g) Posta mutemet kaydı.

h) Disiplin soruşturması kaydı.

ı) Ceza infaz kaydı.

j) Diğer kayıtlar.

 

 

A.    Esas Kaydı:

İcra mahkemesine intikal eden her türlü dava, şikâyet, itirazın kaldırılması, konkordato ve bu nitelikteki diğer işlerin tutulduğu kayıttır.

 

B.     Değişik İşler Ve Talimat Kaydı:

İcra ve İflâs Kanununun 76 ncı maddesi ve 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca hapsen tazyik kararı verilmesi istemine ilişkin taleplerle başka yer icra mahkemesinden gelen talimat evraklarının işlendiği kayıttır.

 

C.    Muhabere kaydı:

İcra mahkemelerinde kullanılan diğer kayıtlara işlenmesi gerekmeyen ancak icra mahkemesince yazılan veya icra mahkemesine gelen evrakın işlendiği kayıt hangisidir?

 

D.     Kanun Yoluna Başvuru Kaydı:

Kanun yoluna başvurulması halinde, ilgilileri tarafından verilen lâyiha veya dilekçelerin işlendiği kayıttır.

 

E.      Duruşma Günleri Kaydı:

Dava, hakkında duruşma yapılan itiraz ve şikâyetlerin görüleceği gün ve saatin işlendiği kayıttır.

 

F.      Zimmet Kaydı:

Esas, değişik işler ve talimat kaydına kayıtlı işlere ait yazışmalar hangi kayda kaydedilir?

İcra mahkemelerinden, mahkemelere, muhtelif daire ve mercilere gönderilecek evrakın işlendiği kayıttır.

 

G.     Posta Mutemet Kaydı:

İcra mahkemelerine havale yoluyla gelen paralara ilişkin bilgilerin tutulduğu kayıttır.

 

H.     Disiplin Soruşturması Kaydı:

İcra ve iflâs dairelerinde görev yapan personel hakkında, disiplin amiri tarafından yapılan soruşturmalarının işlendiği Kayıt hangisidir?

 

İ.        Ceza İnfaz Kaydı:

İcra mahkemelerinden Cumhuriyet savcılığına gönderilen mahkûmiyeti içeren kararların işlendiği kayıttır.

 

J.       Diğer Kayıtlar.

İcra mahkemelerinde, 68 inci maddede yazılı kayıtlardan başka kasa kaydı (kanun yoluna başvuru-sevk giderleri için avans olarak alınan paralarda bu kayda işlenir) ile kıymetli evrak ve değerli şeylere özgü kayıtların tutulduğu kayıttır.

 

Kullanılması zorunlu olan basılı kâğıtlar

 

İcra mahkemesinde aşağıda gösterilen basılı kâğıtların kullanılması zorunludur:

 

a) Davetiye tebliğ kâğıdı, ( icra Mah. Karar verir: )

b) Tebliğ mazbatalı zarf, (Davetiyeli), ( icra Mah. Karar verir: )

c) Telgrafla tebliğ zarfı, ( icra Mah. Karar verir: )

d) Postaya verilen taahhütlü maddelerle telgraflara ait tevdi listesi,

e) İhzar müzekkeresi (Tanıklar için), ( icra Mah. Karar verir: )

f) İhzar müzekkeresi (Sanıklar için), ( icra Mah. Karar verir: )

g) Harç tahsil müzekkeresi, ( icra Mah. Karar verir: )

h) Kıymetli evrak ve değerli şeylerin alındı makbuzu. ( icra Mah. Karar verir: )

 

Davetiye Tebliğ Kâğıdı:

Taraflara ve tanıklara, bilirkişilere duruşma gününün bildirilmesine ilişkin kâğıttır.

 

İhzar müzekkeresi (Tanıklar için):

Genel olarak, davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelmeyen tanıkların zorla getirilmesini sağlamak üzere kullanılan müzekkere kağıdıdır.

 

İhzar müzekkeresi (Sanıklar için):

Genel olarak davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelmeyen sanıkların zorla getirilmesini sağlamak üzere kullanılan müzekkere kağıdıdır.

 

  • İcra ve İflas Kanunu uyarınca, icra ve iflâs daireleri aldıkları parayı ve değerli şeyleri icra ve iflâs dairelerinin bulunduğu yerler de göz önünde tutularak, ülke çapında teşkilatlanmış bankalardan Adalet Bakanlığınca (İcra ve iflâs dairelerine yapılacak her türlü nakdî ödeme, Adalet Bakanlığı tarafından uygun görülecek bankalarda icra ve iflâs dairesi adına açılan hesaba yapılır) uygun gördüğü bankalara tevdi edilir.

  • Haciz sırasında, borçlu veya üçüncü kişiler tarafından yapılan ödeme nedeniyle tahsil edilen paralar, en geç Tahsilâtın yapıldığı günü takip eden ilk iş günü çalışma saati sonuna kadar banka hesabına yatırılmak üzere icra veya mahkeme kasalarında muhafaza edilir.

  • İcra ve iflâs dairelerince yapılması gereken her türlü nakdî ödeme, ilgilisinin gösterdiği banka hesabına aktarılmak üzere, icra müdürü tarafından resen bankaya verilecek talimat gereği ile talimat, paranın icra ve iflâs dairesi hesabına yatırılmasını takip eden en geç 3 iş günü sonuna kadar verilmelidir.

 

Borç Ödemeden Aciz Vesikası Sicili

* İcra daireleri, yapılan takipler sonucunda alacağının tamamını alamayan alacaklılara verdikleri aciz vesikalarının bir nüshasını, bulundukları il merkezinde Adalet Bakanlığınca aciz vesikası sicili tutmakla görevlendirilen icra dairesine elektronik ortamda gönderir. Aciz vesikası, sicili tutan birimce elektronik ortamda sorgulanıp, görüntülenebilir.

* Borç ödemeden aciz vesikası sicili alenidir. Menfaati bulunan herkes, gerçek veya tüzel bir kişinin sicilde bir kaydı bulunup bulunmadığı ve varsa kapsamı hakkında sözlü veya yazılı bilgi verilmesini sicili tutan icra dairesinden isteyebilir.

* Aciz vesikası siciline kayıt düşülürken kayda esas oluşturan aciz vesikasından açıkça anlaşılan bir yazı veya rakam hatası yapılmışsa icra dairesi bu maddî hatayı resen veya talep üzerine elektronik ortamda düzeltir ( 2019 icra müdür. Sınav sorusu)

* Sicil kaydının terkinini gerektiren haller dışında ödeme, ibra, feragat, mahkeme kararı gibi aciz vesikasının içeriğinde değişiklik yapılmasını zorunlu kılan bir durum ortaya çıktığında icra dairesi aciz vesikası sicilinde gerekli değişikliği yapar.

* Sicilden bir kaydın terkinini icra dairesi yapar.

* Aciz vesikası verilen takip dosyalarının üzerine aciz vesikası verildiğini belirten bir kayıt düşülür. Bu dosyalar 20 yıl boyunca saklanır.

 

İcra ve iflâs dairelerini denetleyenler:


  • 1)      İcra mahkemesinde görev yapan hâkimler,
  • 2)      Cumhuriyet savcıları ( en az yılda 1 kez)
  • 3)      Adalet müfettişleri

 

* Cumhuriyet savcılarınca yapılan teftiş Her yıl Ocak ayı içinde yapılır.

* Konkordatonun mahkemece tasdikinden sonra konkordato metninde isimleri belirlenen tasfiye memurları İcra mahkemesinin seçime ilişkin kararı onaylamasından sonra göreve başlar.

Kasa kaydına göre kasada ve bankada bulunması gereken para miktarı ile mevcut para miktarı arasında hesap hatasından kaynaklanmadığı anlaşılan uyumsuzluktan bu hesapları tutan ve bunları saklamak ile görevli olan müdür sorumludur.


* Dosya ve kartonların saklanması ve kaybolmasından İcra ve iflâs müdürü, icra mahkemesi işlerinde icra mahkemesi yazı işleri müdürü sorumludur.

* İcra ve İflas Kanununun 9 uncu ve bu Yönetmeliğin 92 nci maddesi uyarınca, alınan para ve değerli şeylerin Adalet Bakanlığının tespit ettiği bankalardan başka bir bankaya yatırılması halinde, İcra ve iflâs müdürü veya sayman sorumludur.

* Kasanın kontrolü veya yapılan teftiş ve denetim sonucunda kasada bulunduğu anlaşılan fazla para, 10 yılda zamanaşımına uğrayarak maliyeye yatırılır?

* İcra mahkemeleri, Adalet müfettişleri ve Cumhuriyet savcıları gözetimlerinde, icra iflas yönetmelik hükümlerinin yerine getirilmesinde görevlidir.

 



İCRA İFLÂS KANUNU YÖNETMELİĞİ DERS NOTU


Yorum Gönder

0 Yorumlar