TEBLİGAT KANUNU DERS NOTU

 Tebligat Kanunu 

 

* Telgraf servisinde zıya veya gecikme vuku bulduğunda Telgraf ve Telefon Kanunu hükümlerine göre tatbik olunur.

 

Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

 

  1. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
  2. 5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
  3. Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
  4. Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
  5. Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
  6.  Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.
  7. Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
  8. Noterler.
  9. Baro levhasına yazılı avukatlar.
  10. Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
  11. İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.

1.      Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.

 

* Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda yapılmış sayılır. (2019 icra sorusu)

* Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır.

* Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması hâlinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır.

* Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Vekil birden çok ise bunlardan birine tebligat yapılması yeterlidir. Eğer tebligat birden fazla vekile yapılmış ise, bunlardan ilkine yapılan tebliğ tarihi asıl tebliğ tarihi sayılır. Ancak, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun, kararların sanıklara tebliğ edilmelerine ilişkin hükümleri saklıdır.


* Avukat tarafından takip edilen işlerde, avukatın bürosunda yapılacak tebligatlar, resmî çalışma gün ve saatleri içinde yapılır.

* Hükmi şahıslar namına kendilerine tebliğ yapılacak kimseler her hangi bir sebeple mütat iş saatlerinde iş yerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacak bir halde oldukları takdirde tebliğ, orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır.

* Kendisine tebliğ yapılacak şahıs adresinde bulunmazsa tebliğ kendisi ile aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.

* Belli bir yerde devamlı olarak meslek veya sanatını icra edenler, o yerde bulunmadıkları takdirde tebliğ aynı yerdeki daimi memur veya müstahdemlerinden birine, meslek veya sanatını evinde icra edenlerin memur ve müstahdemlerinden biri bulunmadığı takdirde aynı konutta oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.

* Tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik Adalet Bakanlığı tarafından çıkartılır ve yürütülür.

* Tebligat kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresine çıkılacak tebligatlarda tebliğ zarfı Açık mavi olur.

* Muhatabın geçici olarak başka yere gittiğini beyan eden ve muhatap adına tebliğ almaya yetkili olan u kişilerin beyanlarını imzadan kaçınmalı ve tebliğ evrakını kabul etmemeleri durumunda, ihbarnamenin kapıya yapıştırma tarihinden 15 gün sonra tebliğ yapılmış olur.

* Muhatap veya muhatap adına tebligat yapılabilecek kişiler, o adreste bulundukları halde hiçbirinin tebliğ anında gösterilen adreste mevcut olmamaları halinde, tebliğ ihbarnamesi Kapıya yapıştırılma tarihinde yapılmış olur.

* Tebligat Kanunu ve tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre ‘ Mali Tebligatlar’ Sayıştay tarafından yapılır.

 

Tebligat Yapma Zamanı:

  1. ·         Resmi tatillerde yapılabilir.
  2. ·         Adli tatilde yapılabilir.
  3. ·         Cumartesi günü yapılabilir.
  4. ·         Mesai saati sonrası yapılabilir.
  5. ·         Gece vakti tebligat yapılabilir.



* Tebligat kanunun ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre ilan yoluyla tebliğ, son ilan tarihinden itibaren 7 gün sonra yapılmış olur.

* Tebligat kanunun ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre ilan yoluyla tebliğin yapılmasına karar verem merci, işin gereğine göre daha uzun bir süre tayin edebilir, ancak bu süre 15 günü geçemez.

* Tebligat kanunun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre ilanen yapılacak tebliğde ilan Basın ve İlan Kurumu tarafından yapılır.

* Tebligat kanunun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre tebliğ olunacak evrak ve ilan sureti 1 ay bir süreyle tebliği çıkaran mercide herkesin kolayca görebileceği bir yere asılır?

* Tebligat kanunun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre ilanen tebliğde ikinci ilan yapılması halinde iki ilan arasında süre en az 2 haftadır.

 

Tebligat kanunun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra aşağıdakilerin adresleri meçhul kabul edilir.

 

1.Kendisine tebligat yapılamayan

2.Tebliğ memuru tarafından adresi tespit edilemeyen

3.Adres kayıt sisteminde de yerleşim yeri adresi bulunmayan

 

* Tebligat kanunu ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre Adresi meçhul olanlar ilanen tebliğ yapılır.

* Tebligat kanun ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre yabancı bir memlekette resmi bir vazife ile bulunan Türk memurlarına tebligat Dişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılır.

* Tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre yabancı ülkelere gönderilecek olan ve belirli bir günü içeren tebliğ evrakının, tebliği çıkaran merci tarafından, belirlenen günden en az 3 ay önce ilgili bakanlığa gönderilmesi gerekir.

* Tebligat kanunu ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre tebliğ mazbatasında muhatabın birden fazla adresine yer verilmesi halinde Mazbata tebligatı çıkaran mercie iade edilir.


* Tebligat kanunu ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre kendisine tebligat yapılacak kimsenin adresinde bulunmaması halinde Aynı evde oturan hizmetçisine tebligat yapılabilir.

* Tebligat kanunu ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre kanunun belirlediği adresten başka bir yerde tebligat yapılabilmesinin şartı Muhatabın başka yerde tebligat yapılmasını kabul etmesidir.

 

Tebligat Kanunun 20 ve 21. Maddelerine göre kendilerine tebliğ evrakı teslim edilebilecekler:

  1. Muhtar
  2. İhtiyar heyeti üyesi
  3. Meclis üyesi
  4. Kolluk amiri
  5. Kolluk memurları

 

* Tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre tebligat kanunun 20.21.maddeleri uyarınca kendilerine evrak teslim edilebilecekler kural olarak bu tebliğ evrakını 3 ay boyunca saklamakla yükümlüdürler (+3 ay daha saklamakla yükümlüdür.)

* Tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre kapıya yapıştırma yoluyla yapılan tebliğlerde ihbarname en az 10 gün süreyle kapıda kalmalıdır.

* Tebligat kanunu ve tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre muhatabı adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri olmasına rağmen muhatap o adreste hiç oturmamış ise Tebliğ memuru, başka adres araştırması yapmaz ve tebligat o adrese yapılır.

* Tebligat kanununun uygulanmasına dair yönetmelik hükümlerine göre tespit edilen ‘yeni Adres’ ptt merkezinin diğer bir dağıtım bölgesinde ise Tebliğ evrakı memur tarafından bağlı olduğu dağıtım merkeze iade olunur.

* Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre 1 yıldan az hürriyeti bağlayıcı ceza ile mahkûm olan muhataba ait tebligat Kendisine yapılır.

* Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre muhatabın geçici olarak adreste bulunamadığını o adreste tebliği almaya yetkili başka bir kimsenin beyan etmesi üzerine tebliğ memurunca bu durumun tutanak haline getirilip tebliğ evrakının bu kişiye beyan edilmesi halinde tebliğ tarihi, tebliğ evrakının beyandan bulunan ilgili kişiye verildiği tarih olur?


* Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre muhatap ya da kendilerine tebligat yapılabilecek kişilerin tebellüğden kaçınması halinde tebliğ memurunca gerekli işlemlerin yapılıp ihbarnamenin kapıya yapıştırılması üzerine tebliğ tarihi, Tebliğ evrakının kapıya yapıştırıldığı tarih olur.

* Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre adres kayıt sistemindeki adresin dışında bir gösterilen adrese gidildiğinde muhatabın bu adreste sürekli olarak olmadığının tespit edilmesi halinde tebliğ memurunca ilk yapılması gereken, Yeni adres tespiti için araştırma yapmalıdır.

 

* Muhatap, meslek veya sanatını konutunda icra ediyorsa, kendisi bulunmadığı takdirde memur, müstahdemlerinden(işçilerinden) birine, bunlardan hiçbirinin bulunmaması durumunda tebliğ, aynı konutta sürekli olarak oturan kişilere veya hizmetçilerinden birine yapılır.

 

* Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre 1 yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı ceza ile mahkûm olup kendisine kanuni temsilci atanmış olan muhataba ait tebligat, Kanuni temsilcisine yapılır.

* Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre hastanede çalışan muhatap için hastaneye gelen tebligat, muhataba derhal ulaşılamaması üzerine tebligat, Hastaneyi veya ilgili kısmı idare eden amire yapılır.

* Kural olarak tebligat Bilinen son adrese yapılır.

 

Aşağıdaki Tüzel kişilere tebliğ yapılabilir:

  1. 1.      Yetkili temsilciye
  2. 2.      Ticari temsilciye
  3. 3.      Yetkili temsilcisi yoksa müstahdeme(işçiye)

 

* Vakıflar,  tebligat çıkaramaz!

* Sicile kayıt olmayan arabuluculara elektronik tebligat yapılması zorunlu değildir.

* Tebligat kanununa göre elektronik tebligatın zorunlu bir sebeple yapılaması halinde, Tebligat kanunundaki diğer usulleri ile tebligat yapılır.

* Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünün yapacağı işlerden dolayı alacağı ücretler, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilir.


* Davetiye tarafların veya kanuni temsilcilerin T.C. kimlik numaralarını içermez.


Tebliğ kanunu ve Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre gecikmesinde zarar bulunan işlerde tebligat aşağıdakiler tarafından yapılabilir:

  • 1.      Kurumun kendi memuru
  • 2.     Kolluk

 

Elektronik ortamda da dahil olmak üzere tebliğ işlemlerinin tebligat kanununa tabi oluğu kurumlar:

  • 1.      Kazai merciler
  • 2.      Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri
  • 3.      Özel bütçeli idareler
  • 4.      Düzenleyici ve denetleyici kurumlar
  • 5.      Sosyal güvenlik kurumları
  • 6.      Vakıf yükseköğretim kurumları
  • 7.      İl özel idareleri
  • 8.      Belediyeler
  • 9.      Köy hükmi şahsiyetleri
  • 10.  Barolar
  • 11.  Noterler

 

İmza Edemeyecek Durumda Olmak:

 

* Kendisine tebliğ yapılacak kimse imza edecek kadar yazı bilmez veya imza edemeyecek durumda bulunursa, komşularından bir kişi huzurunda sol elinin başparmağı bastırılmak suretiyle tebliğ yapılır.

* Sol elinin başparmağı bulunmayan kimsenin, aynı elinin diğer bir parmağı ve sol eli yoksa sağ elinin başparmağı ve bu da mevcut değilse diğer parmaklarından biri bastırılır.

* Tebliğ yapılacak kimsenin iki eli de yoksa tebliğ evrakı kendisine verilir.

* Yukardaki fıkralarda yazılı hallerde keyfiyet, tebliğ mazbatasında tasrih edilir ve hazır bulunan şahsa da imza ettirilir.

* Okuryazar bir komşu bulunmaz veya bulunan komşu imzadan imtina ederse, tebliğ memuru o mahalle veya köyün muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birini veyahut bir zabıta memurunu, tebliğ sırasında hazır bulunmak üzere davet eder ve tebligat bunların huzurunda yapılır.

* Daha önce yurt dışındaki adresine tebligat yapılmış Türk vatandaşı, yurt dışı adresini değiştirir ve bunu tebliğ çıkaran mercie bildirmez, adres kayıt sisteminden de yerleşim yeri adresi tespit edilemezse, bu kişinin yurt dışında daha önce tebligat yapılan adresine Türkiye Büyükelçiliği veya Konsolosluğunca 25/a maddesine göre gönderilen bildirimin adrese ulaştığının belgelendiği tarihten itibaren otuz gün sonra tebligat yapılmış sayılır.

 

Tebligat Kanununda öngörülen ve hapis cezası gerektiren eylemler:

 

6 aydan 2 yıla hapis cezası:  Yanlış adres bildirmek:         

 

1 Yıla kadar hapis cezası:    Tebliğ evrakının muhatabına verilmemesi

                                                Tebligatı kabulden kaçınmak

                                                Yalan beyanda bulunmak (Ayrıca bir gecikme veya genel veyahut özel bir zarar meydana gelirse; 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilir)

                                              

3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası + adli para cezası:       Tebliğ evrakının taliki( yırtanlar, koparanlar, imha edenler, okunamaz hale getirenler)

 

tebligat kanunu ders notu


Yorum Gönder

0 Yorumlar